Skip to Content Contact Us
מה ההבדל בין חריטה על מתכת לבין סימון לייזר על מתכת?

מה ההבדל בין חריטה על מתכת לבין סימון לייזר על מתכת?

בשנים האחרונות, בעיקר לאור דרישות רגולטוריות, הולך ומתגבר הצורך לסמן או לחרוט על מוצרי או חלקי מתכת מידע כך שיישמר לאורך זמן, ושיהיה מדוייק וברור. סימון לייזר על מתכת או חריטה על מתכת בלייזר עשוי להיות טקסט פשוט, תמונה, וקטור גרפיקס, ברקוד, קוד QR וכד'. שיטת הסימון או החריטה תקבע את סוג העיצוב כמו למשל חיספוס פיזי, שינוי גוון, שינוי צבע ועוד.

עם זאת, בציבור ישנו בלבול בין המונחים "סימון בלייזר" ו"חריטה בלייזר", ולעתים קרובות משתמשים במונחים הללו בתור שמות נרדפים לאותו תהליך; ואנחנו פה כדי לעשות סדר.

למרות שהטכניקות עשויות להיראות דומות, יש למעשה לא מעט הבדלים ביניהן; הבדלים אלה, בין סימון לייזר על מתכת, ובין חריטה על מתכת בלייזר קשורים במידה רבה למה שכל תהליך עושה למשטח הסימון, כולל כמה עמוק חורט הלייזר וכיצד הוא משנה את המראה הכללי של המוצר.

מהו סימון לייזר על מתכת?

סימון לייזר על מתכת הוא תהליך בו קרן בעוצמה נמוכה נעה באיטיות יחסית על פני חומר הגלם. בשיטה זו יוצרים ניגודיות גבוהה מבלי לשבש את פני החומר.

התהליך עצמו מתרחש כך שקרן הלייזר מחממת את החומר וגורמת לחמצון מתחת לפני השטח, מה שהופך את החומר לכהה. חשוב לציין שמדובר בטמפרטורות נמוכות יחסית, מה שיוצר "חישול" (Annealing) של פני השטח; כל זה נעשה כאשר פני השטח נשארים שלמים.

מהי חריטה על מתכת בלייזר?

חריטה בלייזר, שנחשבת כתת-קבוצה של סימון לייזר, פירושה הוא שימוש בקרן לייזר כדי להסיר חומר מפני השטח של חומר גלם. תהליך זה יוצר שקע בחומר; את החריטה הזו ניתן להרגיש גם ביד. קרן הלייזר יוצרת חום עז הגורם לאידוי החומר. זה נעשה בדרך כלל במהירות מכיוון שהחומר מתאדה עם כל פעימה. ניתן ליצור תחריט עמוק יותר על ידי חזרה של מעברי הקרן. 

ישנם מספר הבדלים בולטים בין סימון וחריטה בלייזר. 

  1. בחריטה על מתכת בלייזר, קרן הלייזר מאדה את חומר הגלם באזור הנתון; בסימון לייסר על מתכת, קרן הלייזר ממיסה את החומר באזור הנתון.
  2. חריטת לייזר מתרחשת בטמפרטורות הרבה יותר גבוהות, והיא דורשת יותר אנרגיה, לכן הפולסים של הלייזר הרבה יותר סמוכים; סימון לייזר על מתכת מתרחש בטמפרטורות נמוכות יחסית, ולכן דורש פחות אנרגיה מאשר חריטה.
  3. חריטת לייזר חודרת את פני השטח בצורה עמוקה יותר, מה שהופך אותה למומלצת עבור אותם פריטים הנמצאים בסיכון לבלאי עקב תנאים סביבתיים או טיפולים נוספים כמו התזת חול, ציפוי אלקטרוליטי וכו'. חריטה עמוקה עשויה להגיע לעומק של עד 3 מ"מ בעוד שסימון נעשה בעומק של מיקרונים בודדים.
  4. עקב הסיבות הנ"ל, חריטה נחשבת לתהליך איטי יותר. סימון לייזר על מתכת הוא "רדוד" יותר ולכן הוא מהיר יותר. (מהירות היא בדיוק אחד ממרכיבי קבלת ההחלטות בכל הנוגע לבחירה בין התהליכים).

 

 

עוד כתבות קשורות

לכל הכתבות
Back top top